pátek 22. července 2016

recenze - Mistborn: The Well of Ascension (Pramen povýšení)


(čteno v originále, překlad vydán nakladatelstvím Talpress v roce 2009)

RECENZE MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY (prozrazení děje) K PŘEDCHOZÍM DÍLŮM SÉRIE
- Mistborn: The Final Empire (Finální říše)recenze

     Nebudeme si nic nalhávat. The Final Empire (Finální říše) se stala jednou z mých nejoblíbenějších fantasy knih a určitě ji přečtu časem znovu. Její pokračování, The Well of Ascension (Pramen povýšení), nestálo příliš pozadu, proto nyní na mé poličce čekají hned tři další knihy od Brandona Sandersona. Však víte, pro jistotu.

     Město Luthadel je obléháno armádami, které do počtu značně převyšují městské obranné jednotky. Elend Venture se po smrti Lorda Vládce stál králem a s pomocí přítomných členů Kelsierovy skupiny se pokouší politicky vyřešit hrozbu, jež nad nimi visí. Proti nim však nestojí jen nepřátelé za hradbami, ale také zástupci společenských tříd využívající Elendem zavedený politický systém a neznámá hrozba tvořená mlhou. Nemluvě o nájemných vrazích, které se Vin snaží od svého krále držet co nejdále. 

     Did Elend even realize how much like the others he acted while he was arguing against their proposals? (str. 101)

     Přestože je Kelsier po smrti, vzpomínka na něj členy skupiny stále provází. Některé pronásleduje v dobrém, některé ve zlém, ale každý se musí se ztrátou vyrovnat. Jeho absence však příběh ovlivní i tím, že Vin přijde o učitele; poznávat magii Allomancerů skrze její oči mělo v The Final Empire své nepopiratelné kouzlo. Studentem se nyní stává Elend, který by se vystupováním nedokázal přeměnit z učence v krále bez pomoci Tindwyl, nově se objevující Keeper (Memoristky), která se na rozdíl od Sazed specializuje v biografiích vůdců. Tím přichází sequel v klidnějších pasážích děje o akci, kterou trénink Kelsiera a Vin zaručoval, a ve spojení s taktizováním intrik mocných se jich zdá někdy až přespříliš. Rychlost je ve výsledku výrazně pomalejší než tomu bylo ve Finální říši.

     "Then, what does? What do you think makes a man a good king, Tindwyl of Terris?"  / "Trust," Tindwyl said, looking him in the eyes. "A good king is one who is trusted by his people - and one who deserves that trust." (str. 185-186)

     Znovu se setkáváme s úvodními odstavci pro každou kapitolu, tentokrát však nejde o úryvky z Alendiho deníku. Kwaanova zpověď není jen omluvou, ale má opět význam pro jednu z hlavních zápletek, která je nečekaná a při jejím odhalení skoro až běhá mráz po zádech. Zapletené pravdy jsou něco, v čem je Sanderson mistr, a s podobnou této jsem se zatím v žádné jiné knize nesetkala.

     I write these words in steel, for anything not set in metal cannot be trusted. (str. 3)

     Autor opět dokázal popsat všechny souboje naprosto výtečně. Každá bitka je velice detailní, ale ne natolik, aby odváděla pozornost a aby scéna ztratila své momentální napětí. Co mě ovšem velice příjemně překvapilo, byly souboje, které měly skoro až erotický, flirtovní náboj. Rozhodně bych se nezlobila, kdybych v jeho dalších knihách narazila na pár dalších.

     Nepřicházíme ani o aspekt náboženský. Nejenže Sazed se drží svého poslání a dále o víře učí, ale také se více podíváme na spisy o příchodu Hrdiny věků, které vlastně představují vyznání lidu Terris. Tindwyl vytváří v tomto ohledu dokonalý protiklad k Sazed, což dává prostor k dialogům a k pohledu na názory dvou odlišných táborů.

     "Religions are an expression of hope," Sazed said. "That hope gives people strength." / (...) / "Religions are promises - promises that there is something watching over us, guiding us. Prophecies, therefore, are natural extensions of the hopes and desires of the people. Not foolishness at all." (str. 551-552)

     Rozhodně se jedná o skvělou knihu - plná promyšleného děje a komplexních postav, vše prezentované v krásném přesto přímém vyjadřování - a zůstane se mnou i dlouhou dobu po přečtení. Její velkou část jsem četla společně s Enci, se kterou jsem se spřátelila na Goodreads právě díky této sérii. A "buddy reading" si plánujeme v dohledné době zopakovat i u třetího dílu Mistborn, The Hero of Ages (Hrdiny věků). Už se nemůžu dočkat!

     P.S.: Stejně jako tomu bylo u prvního dílu, vynechané scény, poznámky, první, druhou a třetí kapitolu a mnoho dalších zajímavých informací o této sérii i řadě dalších najdete na oficiálních stránkách Brandona Sandersona.

Recenze na další knihy od Brandona Sandersona:
série Mistborn:
   #1 The Final Empire (Finalní říše) - recenze
   #2 The Well of Ascension (Pramen povýšení) - recenze
   #3 The Hero of Ages (Hrdina věků) - recenze
trilogie Reckoners (Zúčtovatelé):
   #1 Steelheart (Ocelové srdce) - recenze
   #1.5 Mitosis - mini-recenze

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~