pátek 14. dubna 2017

spekulování #01 - série The Bone Season (Kostičas)

     Krátký první díl mého spekulování staví na příběhu knihy The Bone Season (Kostičasrecenze) od Samanthy Shannon ergo můžete očekávat prozrazení děje prvního dílu a to v nemalé míře. A abych začala hezky zlehka, půjde o romantický pár, ač nejde obsahově o nic optimistického. ^▽^

     Protože mě na Velký pátek nic urgentního netáhlo z postele, zamyslela jsem se nad Strážcem (Wardenem) a Paige, kteří mi díky The Mime Order (Vidořádu) leželi čerstvě v hlavě. Nastává problém, který je ve YA literatuře poměrně častý (obzvláště díky někdejšímu boomu upírů a popularitě Twilight).

     Warden je nesmrtelný, Paige nikoli. Nejen to, ve spojitosti se svým druhem moci a ve své branži nepočítá s vysokým věkem dožití. "When I pushed my sixth sense too far, I ran the risk of death, or at least brain injury. Jax had told me from the beginning that if I worked for him, I was likely to cut my lifespan by about thirty years, maybe more. It all rested on luck." (kap. 10, str. 148) Pokud mají v jisté míře zůstat spolu, vidím jen tři možné cesty:

1) Warden a Paige budou spolu, Paige bude pomalu stárnout po jeho boku dokud nezemře.
Nebudeme si nic nalhávat, jde o tragický konec pro dva milence. Zůstanou od sebe navždy odděleni, ať už Paige po smrti postoupí dále a nebo její duše zůstane ve světě lidí. Možná tragicky romantické, možná nikoli, ale to už bychom se nedozvěděli, protože se Paiginy "přirozené" smrti nedočkáme i kdyby se každá kniha věnovala minimálně 6 měsícům jejího života.

2) Dojde k podivné změně pravidel, kdy se buď Paige stane nesmrtelnou nebo Warden smrtelníkem.
Velice populární cesta v mnoha fantasy a paranormálních romancích. A vzpomněla jsem si hned na dva příběhy, ve kterých autor zcela ohnul pravidla světa jen aby tento konec umožnil, ignorujíc, že postrádá smysl. Že by nám Arcturus kousl Paige do krku a přeměnil ji v jedince svého druhu?

3) Oba zemřou a jejich duše společně postoupí dále, do neznámého světa po životě.
V tomto případě možná mylně předpokládáme, že Rephaim (Refájci), bytosti z Ætheru, po smrti postupují do světa "za závěsem". Konec opět tragický, ale z těchto tří cest nejpřijatelnější a nejrůžovější, pokud se nechceme ohnout před happyendem na úkor smysluplnosti. 

     Proto navrhuji variantu: 4) Nebudou spolu, protože se k sobě nehodí.
Shannon má ve své plánované sedmidílné sérii dostatek prostoru k propracování nového romantického vztahu, který bude více rovnocenný. V takovém případě hledáme muže (Paige zatím projevila zájem o tři muže a žádnou ženu, z toho bych vyvodila, že je heterosexuální), který bude vzhledem mírně starší než ona, horní hranici bych určila třiceti pěti let. Mělo by se jednat o někoho, kdo nám nebyl prezentován jako zcela záporná postava a buď se jedná o klaďase nebo je dán prostor k očištění jeho jména. Humorná situace - nikdo mě nenapadá. ^▽^ Máme na výběr z více vhodných žen než z mužů (a potom že je v literatuře obecně vidět šovinismus a sexismus proti ženám). Možná se objeví nějaký ještě blíže nepředstavený mollisher nebo mladý mime-lord, takových by se jistě pár našlo.

     Napadá vás lepší cesta? Nebo který z těchto konců je pro Wardena s Paige ten pravý?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~