neděle 14. února 2016

mini-recenze - Muž, který sázel stromy (L´homme qui plantait des arbres)


(čteno v překladu vydaném Literární čajovnou Suzanne Renaud v listopadu 2006)

     Tato drobná, tenká knížečka s nádhernou grafickou úpravou a celostránkovými ilustracemi od Pavla Čecha je čtecí jednohubkou, to však ani o píď nesnižuje poselství, které v Muž, který sázel stromy Jean Giono v roce 1953 zaznamenal.

     Jde o nádherně dojímavý příběh o společností neposkvrněném charakteru dobrého člověka. Dojímavý ne pro lásku, smrt či nemoc, ale pro nesobeckost někoho, kdo je zcela nezištný. Někoho, kdo "si je sebou jistý a této jistotě důvěřuje". (str. 21) 

     Vyprávění očima vnímavého pozorovatele není tím, na co se čtenář zaměří - hlavní je myšlenka, kterou s sebou Muž, který sázel stromy nese. Člověk jako jedinec může dokázat mnohé a ovlivnit lidi i přírodu kolem sebe třeba "jen" tím, že bude sázet stromy.

     Jde vlastně o nenápadný milý příběh nesoucí náhled na životní filosofii (fiktivního) člověka, který je oproštěn od moderní představy štěstí, a dvě linky příběhu usnadňují postavení perspektivy k našemu životu. Ať už byl muž, který sázel stromy, fiktivní nebo skutečný, na tom v tomto případě nezáleží. Na jeho pravdivosti to nic nemění.

     Když pomyslím, že stačil jeden jediný muž odkázaný na pouhé své fyzické a morální zdroje, aby vydobyl z pouště tuto zemi kananejskou, pak mám zato, že postavení člověka je přese všecko čímsi podivuhodným. Když však si uvědomím, s jakou vytrvalostí byl velkodušný a s jakou horlivostí velkorysý, aby došel k takovému výsledku, zmocní se mne nezměrná úcta k tomuto starému venkovanovi beze škol, který dovedl do konce takové dílo hodné Boha. (str. 86)

     Ráda bych ještě upozornila na kanadské filmové zpracování, které za rok 1987 získalo Oscara v kategorii krátký animovaný film, v češtině namluvené Miroslavem Částkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem velice ráda za každý komentář, jen prosím, aby pod recenzemi nebyly spoilery z knihy, na kterou je recenze psaná, nebo z následujících dílů série. Moc děkuji. ^.^
Pokud si chcete promluvit o šokujících dějových zvratech, neváhejte mi napsat email nebo na Goodreads. ^.~